Opvang op maat

Gastouderopvang is opvang op maat, dat houdt in dat uw wensen en die van uw kind worden afgestemd met de juiste gastouder.  Uw kind wordt altijd door dezelfde gastouder opgevangen,  zodat de gastouder precies op de behoeftes en de ontwikkeling van uw kind kan inspelen.  Uw kind zal zich daarom snel vertrouwd voelen bij de gastouder. De opvang is ook aangepast  op uw wensen. Heeft u vroege diensten en wilt u niet uw kind(eren) wakker maken om naar de opvang te gaan, dan kiest u voor een gastouder aan huis. Of bent u wat later van het werk of heeft u juist structureel flexibele opvang nodig dan is gastouderopvang voor u de uitkomst.

Wensen in kaart brengen
We beginnen eerst met uw wensen in kaart te brengen om de juiste gastouder voor u te kunnen selecteren uit onze bestand. Elke vraagouder heeft zijn eigen voorkeur voor de ideale opvangsituatie van het kind. Zo zijn vraagouders die er voor kiezen om een gastouder te nemen die dichtbij hun in de buurt is of juist dichtbij hun werk. En zo zijn er ook ouders die voor een gastouder kiezen met dezelfde normen en waarden, afkomst of geloof. Wij respecteren uw wensen en doen er alles aan om uw idealen te verwezenlijken.

Gastouder vinden
Wij kijken eerst in onze database of er gastouders zijn die het beste bij uw zoekprofiel passen. Wanneer wij niet in slagen om de juiste gastouder te selecteren, plaatsen wij een advertentie voor u om als nog de juiste gastouder te vinden.  Zodra wij inslagen om een geschikte gastouder voor u te vinden, brengen wij u hiervan op de hoogte en krijgt u van ons de relevante gegevens van de gastouder van ons opgestuurd. Ook wanneer u zelf een gastouder heeft gevonden binnen uw eigen netwerk, dan kunt u zich samen inschrijven bij Veilig Oppas in Huis. Wij controleren of uw gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang (LKR) staat ingeschreven. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaan wij aan de slag met uw gastouder om alsnog de juiste kwalificaties te laten behalen om geregistreerd te kunnen worden.

Kennismakingsgesprek
Wanneer wij inslagen om de juiste gastouder(s) voor u te selecteren, wisselen wij de relevante gegevens uit tussen u en de gastouder(s) zodat jullie onderling een afspraak kunnen maken voor een kennismakingsgesprek. Wij adviseren de ouders om af te spreken op de plaats waar de opvang zal plaatsvinden. Wanneer u en de gastouder beide een akkoord hebben bereikt, dan volgt een koppelingsgesprek met u, de gastouder en de bemiddelingsmedewerker van Veilig Oppas in Huis. Tijdens het gesprek worden onder anderen de contracten onderling getekend, het risico-inventarisatie uitgevoerd en worden alle praktische zaken besproken.

Evaluatiegesprekken
De evaluatiegesprekken vinden regelmatig plaats wanneer de opvang reeds is begonnen. De gesprekken vinden plaats tussen de gastouder, vraagouder en de vaste bemiddelingsmedewerker.  Tijdens dit evaluatiegesprek wordt nagegaan of de opvang naar wens verloopt, ervaringen uitgewisseld en worden indien nodig de gemaakte afspraken aangepast aan veranderende omstandigheden.