Gastouderopvang starten

Staat u ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang dan kunt u per direct aan de slag als gastouder. Allereerst zult u moeten bepalen wat voor opvang u wilt aanbieden. U kunt kiezen voor gastouderopvang in uw eigen huis of bij de vraagouder thuis. Belangrijk is daarbij uit te zoeken wat past bij uw eigen gezinssituatie. Op welke dagen wilt u opvang aanbieden en op welke tijden, uit welke leeftijdscategorie wilt u kinderen opvangen en hoeveel. Het is ook belangrijk om te bepalen wat u extra kunt bieden om zich te kunnen onderscheid van andere gastouders.

Zodra u een geïnteresseerde vraagouder heeft ontmoet, kunt u samen met de vraagouder zich bij ons aanmelden. Wij maken vervolgens een afspraak met u en uw vraagouder op de opvanglocatie voor een koppelingsgesprek. Tijdens de koppelingsgesprek neemt de bemiddelingsmedewerker het risico-inventarisatie af en sluit de overeenkomsten met u en uw vraagouder af. U en uw vraagouder krijgen vervolgens via de mail een eigen account toegewezen, met de inloggegevens voor het online registratiesysteem. De gastouderopvang kan op dit moment formeel van start gaan.

Wanneer de opvang eenmaal loopt, vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats. Tijdens deze gesprekken wisselt u ervaringen uit en worden, indien nodig, afspraken aangepast aan veranderde omstandigheden en de ontwikkeling van uw gastkind(eren).